Photoshop & Phonebook

1. Adobe Photoshop 

 

Vennad John ja Thomas Knoll arendasid Photoshopi 1987. aastal, ning hakkasid seda tutvustama mitmele Silicon Valley firmale, ning 1988 sai Barneyscan litsentsi Photoshop 0.87 - le, mida levitati 200 eksemplari. 1988 septembris tutvustati Photoshopi Adobe'i inimesetele, ning 1989. aastaks töötati välja litsentsileping Adobe'iga, mille alusel said nad Photoshopi levitada ja reklaamida. Photoshopi arendati 10 kuud enne, kui anti välja Photoshop 1.0 1990. aastal.
Esimesed versioonid olid ainult Mac (Macintosh) arvutitele. 1993. aastal tuli välja Photoshop 2.5, mida sai ka lõpuks kasutada Windows, Solaris ja IRIX platvormidel. Aastaks 1994 oli juba Photoshop tööstuses nii sügavalt sees, et seda kasutati paljudes erinevates valdkondades: kirjastus, film, reklaam ja turundus jne.
2020. aasta seisuga on Photoshopil välja tulnud 21 versiooni, millest viimane versioon Photoshop 2020 tuli välja 4. november 2019. Alates algusest lisatakse iga versiooni juurde uusi ja rohkem välja arendatud tools-e, mis aitavad kaasa Photoshopi kasutaja kogemusele, ning tagab lihtsama ja proffesionaalsema piltide ja videote töötluse.
Photoshop on väga populaarne juba mõnda aega olnud, mis on kaasa aidanud väga paljusti foto- ja videotöötlustele, nii professionaalidele, kui ka tavainimestele. Photoshopiga on kaasnenud ka selle negatiivne pool. Kuna pilte on võimalik nii palju töödelda, siis inimesed on muutunud skeptiliseks selles osas mida nad piltidel näevad ja kui palju sellest vastab reaalsusele. Näiteks inimeste töötlemine, mis ei ole ainult tavainimeste käekäik (sotsiaalmeedia - enese töötlemine), vaid ka ajakirjandus, kus modelle ja kuulsuseid töödeldakse, et kõik iluvead ja üleliigsed kilod kaotada. Mis on ka üheks negatiivseks mõjuks inimestele psühholoogiliselt tänapäeva ühiskonnas, mis seab neile standardeid, et kui pole sama ilus kui need inimesed töödeldud piltidel, siis pole ka inimene ilus. Sad reality that we live in.







2. Telefoni raamatud


Kõik piisavalt vanad inimesed mäletavad seda paksu, kollaste lehtedega raamatut. Kui ma väike olin siis ma mäletan, et meil oli see kodus olemas (pole kindel kas ka kasutusel enam oli) ja et mulle meeldis neid niisama katsuda ja vaadata, mis sest, et kõik sees nii kirju oli. 
Esimene telefoniraamat anti välja Ameerikas 1878. aastal, mis koosnes ainult pappi tükist ja millel oli ainult 50 telefoni numbrit (inimeste, firmade ja kohtade, kellel tol ajal oli ainukesena telefonid).  
Telefoniraamat/kataloog koosnes inimeste, firmade,asutuste telefoninumbritest ja aadressidest jms., mis võimaldas inimestel erinevate kohtadega ühendust võtta vastavalt vajadusele, või aadressi leida. Mõndades telefoniraamatutes esines ka erinevaid kuulutusi ja reklaame. Telefoniraamatud koosnesid eri värvi lehtedest, mis näitas mingit kategooriat raamatus. (Põhiliselt valge ja kollane, aga ka hall ja sinine.) Kollased olid bussiness kontaktandmed ja valged rohkem personaalsed ja tähestikulises järjekorras olevad kuulutused ja kontakt andmed. 
Ühiskond arenes, tehnoloogia arenes, tulid arvutid ja telefonid ja kõik kolis netti üle. Tänapäeva nutiajastul, kus kõik on internetis saadaval, pole telefoniraamatuga midagi peale hakata.

Eesti telefoniraamat KONTAKT (1999-2000)





Kasutatud allikad:
https://et.eyewated.com/20-aastat-adobe-photoshopist/
https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop
https://www.boredpanda.com/before-after-photoshop-celebrities/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
https://mymodernmet.com/kevin-carden-photoshop-before-and-after/
https://www.osta.ee/kontakt-telefoniraamat-19992000-1-106236413.html
https://www.pocket-lint.com/gadgets/news/141336-33-obsolete-technologies-that-will-baffle-modern-generations
https://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_directory

Comments

Popular posts from this blog

Wiki-wiki

"Kuidas saada häkkeriks" E.S. Raimond arvustus

Eesti IT proff