"Kuidas saada häkkeriks" E.S. Raimond arvustus

Eric S. Raimond on teinud artikli/dokumendi kus ta räägib, kes on häkker ja milline häkker olema peaks. Mida inimesed, kes tahavad häkkeriks saada, tegema peavad. Õigemini mida ja millega oleks neil kasulik esimesena alustada ja tegeleda. Aru saada kas inimesed üldse sobivad häkkeriks. Millised iseloomu omadusi nad omava peaksid ja millega tegelemine väljaspool arvuteid neile kasuks tuleb. 

Eric toob välja oma soovitustes, et kindlasti alustada programmikeeltega millest on lihtne aru saada, nagu Python. Samuti toob ta välja keeled millega kindlasti mitte alustada ja millega üldse mitte tegeleda. Autor toob välja, et häkkeriks ei saa väga saada mingite kursustega ja raamatutega. Need võivad sind kaasa aidata, aga kui ikka ise ei uuri ja ei tegutse, siis ei tule asjast midagi välja. MOTIVATSIOON asi mida Eric enda artiklis välja toob palju. Sul peab olema motivatsiooni tegutseda, uusi asju leida, jagada, õppida, uurida. Loed ja kirjutad, loed ja kirjutad.

Häkkerite suhtumine ja teguviis, hakkamine ja õppimine on see, mis teeb neist häkkerid. Uhkeid vendasid, kes ise arvavad, et häkkerid on, siiski häkkeriteks ei peeta. See on nimi mis tuleb välja teenida. Kui teised häkkerid sind selleks kutsuvad, siis oled selle välja teeninud. Sellega nad tunnustavad sind ja see samuti näitab ka seda, et järelikult teed midagi õigesti ja hästi.

Kräkker ei võrdu häkkeriga. Häkkerid ei salli kräkkereid, sest nad mustavad häkkerite nime, tehes asju mida ei nähta nii heas valguses kui häkkerid sooviks. Sest tavainimeste jaoks on ka kräkkerid häkkerid. Samas kui minu arvamus siia sisse tuua siis, kui palju neist häkkeritest võib käsi südamel vanduda, et nad pole mitte kunagi kräkkimisega tegelenud oma alustamis aastatel, kus nad soovisid ka häkkeriks saada, aga polnud nii targad ja kogenud veel. Võib olla, et ka neil kräkkeritel avanevad üks hetk silmad ja soovivad siiski rohkemat õppida, saavad targemaks ja saavad aru, et see siiski polnud tark asi mida teha, ning häkker olemine on nii palju muudki kui kräkkimine. 

Siit tuleb mul küsimus kui paljud inimesed, kes ei tea häkkimisest midagi, tegelikult mõtlevadki ainult kräkkimise peale, arvates et see on häkkimine? Filmidest ja mängudest ja igalt poolt tuleb siiski mulje, et häkkimine ongi igale poole sisse muukimine ja ringi nuuskimine. 

Minu poolt ka kriitikat selle artikli osas autorile. Asi mis mulle otseselt ei istunud oli see kuidas autor rääkis, et häkkerid ei tohi jätta lolli ega rumalat muljet aga kui lugesin KKK küsimuste vastuseid inimestele, kes olid kalduvusega pigem kräkkeri poole, siis mulle tundus, et see autor jätab sellega endast rumala mulje. Kui autor kirjutab kuidas häkkerid ei talu kräkkereid ega midagi, siis selle asemel et seda küsijat kretiiniks, idikaks või jobuks nimetada, võiks asja selgitada, miks ei too kräkkerlikud tegevused mingit kasu ega tee neid lahedaks. Selle asemel otsustas see autor/häkker olla väga ebaviisakas ja sama lapsik kui arvatavasti see laps, kes selle küsimuse talle esitas.

See artikkel oli väga silmi avav. Sest ma ise pole nii kursis olnud mida see häkker nii väga siiski tähendab. Andis väga selge pildi sõltumatust häkkerist, kes teeb küll koostööd aga ei tööta kellegi jaoks kes ta vabadust piiraks. Tal on ise võimalus aidata luua, aidata ja jagada. Häkkerid on targad, arukad, proffessionaalsed, kes soovivad jätta head muljet endast. Ja tuleb välja, et ka häkkerite arusaamad ja võtted muutuvad ajaga.

Viited:
Eesti keelne - http://www.kakupesa.net/hacker/
Inglise keelne - http://www.catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Comments

Popular posts from this blog

Wiki-wiki

Eesti IT proff