Copyright

Tänapäeval tuleb ette palju, kus inimesed võtavad teiste inimeste loodud materjale ja kasutavad enda tarbeks. Olen näinud palju olukordi, kus keegi võtab kellegi teise loomingu ja kasutab ja esitab seda enda omana. Aga asi millega nad ei arvesta tänapäeval, on see, et informatsioon ja kõik liigub. See avastatakse varem või hiljem. Asi millest ma kunagi aru ei saa on see, et kui avastatakse, et on tehtud nii siis miks ei tunnistata oma viga ja ei tehta vastavaid muutusi probleemi parandamiseks. Ainult valetatakse ja öeldakse et, ei mina tegin ja nii ja naa. Lõppude lõpuks kui loomingu autor asja käsile võtab, tulevad selle kasutaja/kopeerija jaoks ainult kohtud ja raha sisse nõudmised, teiste inimeste loomingu kasutamise eest ja halb maine.

Raamatu "The case for copyright reform" toob teises peatükis välja lahendusi copyright-i jaoks. Esimeses nad küll ei soovi teha muudatusi. Milles seisab, et moraalsed õigused jääks muutmata. Iseenesest saan aru punktist, et need kes teevad midagi, siis neile see ka kuulub. Aga seal ei arvestata väga asjadega mida tuleb palju ette tänapäeval seoses teiste loomingu varastamisega. Aga see mitte sellel kujul, et see olemas kõik teavad ja siis kopeeritakse. Toon näitena, et näiteks inimene töötab mingi muusikafirma jaoks ja loob mingi loo. Selle asemel, et seda avalikustada selle inimese nime all, firma lihtsalt võtab loo ära ja avalikustab selle enda toodetud loominguna. Või keegi tuttav näeb kuuleb su loomingust midagi ja omastab selle ja avaldab enda omana. Väga palju on ka seda, et ei tunnustata kõiki kes on loomingu tegemisel kaasa löönud.

Free non-commercial sharing- muusika on väga piiratud. Seda saab kuulata, aga internetis kasutada on väga raske. Näiteks lihtsalt kuskil taga taustaks mängimine. Näitena youtube-i videod või siis youtuuberid. Nende eesmärgiks pole lasta muusikat ja näidata, et see nende oma. Päris palju võetaks videoid maha ja ei saa kasutada laule millel on copyright peal. Keegi ei teeni raha selle pealt kui kuskil taga taustal käib mingi laul. Inimesed vaatavad youtuubereid nende content-i pärast, mitte selle pärast mis neil parasjagu tagataustal lauluks mängib. Sama on filmi juppide jagamisel. Et maha ei võetakse moonutatakse video heli ja kvaliteeti.

Free Sampling- In my opinion -> no go. Eriti muusika valdkonnas. Niipalju muusikat mis on sarnased ja ühesugused. Kui ei tule ise endal midagi, siis ei tule aga pole vaja ka 10. laulu mis kõlab täpselt samasuguselt.

Viited:

"The case of copyright reform" - Rick Falkvinge, Christhian Engström (chapter 2, lk 3-7)


Comments

Popular posts from this blog

Wiki-wiki

"Kuidas saada häkkeriks" E.S. Raimond arvustus

Eesti IT proff